Sigorta, risklerin gerçekleşmesi sonucu doğabilecek zararları gidermek için kullanılan mali araçtır. Sigorta sözleşmesi, sigorta yapılması için hukuken gerekli sözleşmedir.
Sigorta şirketi, sigorta işlerinin yönetilmesi, işletilmesi, satışı ile ilgilenen şirkettir.
Sigortacılık, bu işlerle ilgilenen meslektir.
Hayatlarını ve mal varlıklarını güvence altına almak isteyen insanlar için hizmet sunan sigortacılık faaliyetleri, çeşitliliği ve detayları ile birçok kişinin zihninde merak uyandırır. Dolayısıyla sigortanın tanımı, çeşitleri ve hizmet alanları hakkında detaylı bir bilgi sahibi olmakta yarar vardır. Sigorta nedir ve çeşitleri nelerdir gelin birlikte bakalım..
Sigorta Nedir?
Sigorta nedir sorusunun cevabı TDK sözlüğündeki yanıtına göre, başlangıç aşamasında ödenen bir prim karşılığında geleceğe yönelik güvence sağlayan poliçedir. Sigorta hizmeti, bir kişinin ya da sigorta kapsamına girebilen her türlü olgunun, gelecekte karşılaşılma ihtimali olan problemlere karşı sürdürülen ve sözleşme ile güvence altına alınan bir hizmettir.
Sigorta Nasıl Yapılır?
İhtiyacınıza karşılık verecek pek çok sigorta çeşidi bulunmaktadır. Özel sağlık sigortası, kasko, trafik sigortası ve zorunlu deprem sigortası bu sigorta çeşitlerinden yalnızca birkaçıdır. Yaptırmak istediğiniz sigorta türüne göre de sigorta süreciniz şekillenmektedir. İhtiyacınız olan sigortayı gereksinimlerinize bağlı olarak seçebilir, ödeme planlarınızı ise bütçenize göre şekillendirebilirsiniz.
Sigorta yaptırırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de sigortanın kapsamıdır. Yaptıracağınız sigortanın size sunduğu faydaların ve avantajların poliçenizde tam ve anlaşılır bir şekilde geçmesine dikkat etmeniz gerekir. Sigortanızın kapsamı dışında kalan noktalar hakkında bilgi sahibi olmanız, ileride karşılaşabileceğiniz sorunları en aza indirger. Bu nedenle sigorta yaptırırken poliçenizi dikkatli bir şekilde okumaya özen göstermeniz önem taşır.
Sigorta Ne İşe Yarar?
Gerçekleşme olasılığı olan durumlarla karşılaşıldığında zararların giderilmesini sağlar.
Katılımcı sayısına bağlı olarak riskin paylaşıldığı kişi sayısı da doğru oranda değişeceğinden, sigorta sayesinde tek seferde büyük tutarların ödenmesine gerek kalmaz.
Sigorta hem kişi hem de kurumlara güven sağlar.
Girişimciliğin teşvik edilmesinde önemli olan sigorta aynı zamanda geleceğin de daha net bir şekilde planlanmasına olanak tanır.
Karşılaşılabilecek zararların giderilmesi, gelecekle ilgili maddi kaygıları azaltır.
Sigorta Yaptırmak Neden Önemli?
Sigorta yaptırmanız hem canınızın hem de malınızın güvenliğini bir noktada koruma altına almanız anlamını taşır. Karşı karşıya kalabileceğiniz risk alanlarına bağlı olarak farklı kategorilerde sigorta çeşitleri bulunmaktadır. Sağlığınız için değişiklik gösterebilen teminatlarda sağlık sigortaları, eviniz ya da eşyalarınız için konut sigortası, aracınızı güvence altına alan kasko veya trafik sigortası ile farklı risklere karşı önleminizi en başında alabilirsiniz.
Sigorta sayesinde hiç beklemediğiniz bir anda karşılaşabileceğiniz giderleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Anlaşmaya varacağınız poliçenize göre, pek çok masraftan kurtulabilir ya da masrafın sadece bir bölümünü ödeyerek bütçenizi koruyabilirsiniz. Sigortanız sayesinde herhangi bir kayıp yaşamadan güvencenizi alarak, içiniz rahat bir şekilde yaşayabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza karşılık verecek sigortalarla geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.

Zorunlu veya İsteğe Bağlı Sigorta Çeşitleri Nelerdir?
Sigorta nedir çeşitleri nelerdir sorusuna cevap niteliği taşıyan hizmetlerin bazıları zorunlu olarak sürdürülürken bazıları da kişinin isteğine bağlı olarak tamamlayıcı güvenceler sunabilir. Her biri farklı özellikler taşıyan sigorta çeşitleri şunlardır:
Hayat Sigortası
Hayat sigortası, sigortalı kişinin vefat etmesi ya da sakat kalması durumuna karşılık güvence sağlayan bir poliçedir. Buna bağlı olarak sigorta sahibinin vefatı söz konusu olursa aile bireyleri için maddi güvence sağlanır. Sakatlık durumunda ise sigortalıya yaşam kalitesini korumasına yardımcı olan güvenceler sağlanır. Hayat sigortası, zorunlu değildir.
Trafik Sigortası
Zorunlu bir sigorta türü olan trafik sigortası, trafikte meydana gelen ve karşı tarafa zarar verilen durumlarda maddi ve bedeni zararları üstlenir. Bunun yanı sıra trafikte yaşanan sorunlarda kusurlu tarafın ödemesi gereken tazminatlar da trafik sigortası tarafından üstlenilir.
Kasko Sigortası
Araç sahiplerini yakından ilgilendiren kasko sigortası , güvence altına alınan aracın -teminatlar kapsamında- yaşayabileceği bütün problemlerde sigortalı kişinin mağduriyetini giderir. Kasko güvencesi, araç sahibine; kaza, çalınma, yanma, kötü niyetli hareketlere maruz kalma, yolda kalma gibi birçok durumunda maddi hasarın telafi edilmesini ve acil yardım desteği sunulmasını taahhüt eder.
Konut Sigortası
Konut sigortası, evinizi ve eşyalarınızı etkileyebilecek çeşitli doğal afetlerin, hırsızlık olaylarının ve yangın gibi risklerin bedellerinden sizi korumak için hizmet sunar. Zorunlu bir hizmet olmayan konut sigortası, hem ev sahipleri hem de kiracılar tarafından yararlanılabilen bir sigorta çeşididir.
ZES (Zorunlu Sağlık Sigortası)
Zorunlu sağlık sigortası, kamusal sigorta hizmeti olarak karşılanan ve SGK tarafından sürdürülen bir güvencedir. Ülkedeki herkesin sağlık sorunlarını kapsayan ve yaşanan olumsuz durumlar karşısında devlet kurumlarında ek ücret gerekmeksizin tedavi hizmeti sunulmasına yardımcı olan zorunlu sağlık sigortası, ülke genelinde geçerlidir. SGK sigortaları, özel kuruluşlar tarafından sağlanan tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetleriyle desteklenebilir.
Özel Sağlık Sigortası
Özel sağlık sigortası, poliçedeki teminatlar ve limitler kapsamında hizmet sunan bir sigorta türüdür. Zorunlu olmayan özel sağlık sigortası, genel olarak kamusal sigorta ve sağlık hizmetlerinden çok daha kapsamlı bir güvence sunar. Bu nedenle birçok insan, zorunlu olmasa da, özel kuruluşların sağladığı sağlık sigortası hizmetlerinden yararlanmayı tercih eder.
Seyahat Sigortası
Bir seyahatin başlangıç ve bitiş noktası arasındaki süreci kapsayan sigortadır. Seyahat esnasında yolcu ve eşya güvenliğini sağlamak ve acil durumlarda destek sağlamak için sunulur. Seyahat sigortası, zorunlu bir sigorta türü değildir.
Bireysel Emeklilik Sistemi
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), insanların kamusal emeklilik planlarına ek olarak yararlanabilecekleri özel bir sistemdir. BES’te düzenli olarak prim ödemesi yapılır. En az 10 yılı tamamlayabilen ve 56 yaşından sonra dilediği zaman emekli olabilen kişiler, emeklilikte ek gelir elde etme şansı elde ederek refah seviyelerini yükseltebilirler.

Sigorta çeşitleri ve tanımları kadar sigortanın avantajları hakkında da bilgi sahibi olmakta yarar vardır.
Sigorta Yaptırmanın Önemi ve Faydaları Nelerdir?
Sigorta hizmetleri, günümüzde pek çok bakımdan fayda sağlıyor. İnsan hayatında her zaman her türlü olumsuzluğa maruz kalmak mümkündür ve bu durumlarda ortaya çıkan ihtiyaçlar ya da masraflar, bütçene yük olabiliyor. Eğer hayatında böyle hesapsız masraflarla karşılaşmak ve bir problemle karşılaştığında endişeye kapılmak istemiyorsan sigorta yaptırarak kendini ve sevdiklerini güvence altına alabilirsin.
Neden Sigorta Yaptırmalısın? Sigorta Ne İşe Yarar?
Sigorta ne işe yarar sorusuna yanıt olarak huzurlu ve rahat bir hayat vadettiğini belirtmek mümkündür. Sigorta poliçelerinin ödemeleri başlangıç aşamasında yapıldığı için güvenceden yararlanan kişiler, gelecekte karşılaşabilecekleri riskler için ayrıca birikim yapmak durumunda kalmazlar ve böylelikle farklı önceliklere bütçe ayırma şansı bulurlar. Örneğin, bütün fertleriyle özel sağlık sigortasından yararlanan bir aile, bunun yarattığı güvence ile sosyal hayatlarında ve gelecek planlarında daha huzurlu olabilir.
Sigorta Yaptırırken Dikkat Etmen Gerekenler
Sigorta hizmetleri, özel kuruluşlar tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla her birinin teminatları ve hizmet kaliteleri farklılık taşıyor. En iyi sigorta hizmetlerinden yararlanmak için deneyimli ve güvenilir bir çözüm ortağı ile çalışmanda yarar var.